Mažoretková sezóna v plném proudu - Klapeto mistrem republiky

 

Letošní soutěžní mažoretková sezóna probíhá již od konce března kvalifikačními koly. Termín 13. – 14. května patří finále výkonnostní třídy A, a to náčiní POM, MIX a FLAG. Vimperský soubor ZŠ TGM Klapeto zde reprezentuje skupina seniorek pod vedením Alžběty Rückerové. Náročné tréninky od kvalifikace ve Zruči nad Sázavou doladily choreografie skupiny i formací a přinesly své ovoce. Děvčata se představila v Náchodě svou parádní disciplínou s náčiním flag, jež jim v předcházejících sezónách vynesla titul mistryň světa.

Klapeto mistrem republiky Klapeto mistrem republiky

 

V letošním roce se mažoretková asociace rozhodla hodnotit skupiny s flagem společně s divácky atraktivnějšími a dynamičtějšími skupinami MIX (kombinace hůlky a pom). Navzdory této nevýhodě se naše dívky neztratily a obsadily díky preciznímu synchronnímu výkonu 3. místo s postupem na MS, přičemž první dvě pozice získaly skupiny MIX. Doufejme, že této nevýhodě nebude muset skupina čelit na světovém šampionátu v Praze koncem srpna 2017. Vždyť jedou obhajovat mistrovský titul v konkurenci zahraničních soupeřek s flagem.

Skvělý výkon podaly naše mažoretky Nela Fleišmanová, Natálie Uhříčková, Kristýna Sedláčková, Jana Martanová, Kristýna Sovová, Alice Grulichová a Eliška Kubálková v soutěži miniformací. Při jejich vystoupení na skvělou hudbu přímo „mrazilo v zádech“. Pestrá choreografie s velmi dobře provedenými technickými prvky, jednotnost a synchronnost vystoupení a v neposlední řadě i podmanivý výraz ztvárnění choreografie vynesly děvčata na 1. příčku, samozřejmě s postupem na MS.

Předností Nely Fleišmanové je výborné technické zvládnutí flagu, elegance a skvělý pohyb. Nic z toho ji při soutěži nezklamalo. Nela obsadila ve velké konkurenci 2. místo. V duu se k ní připojila Alice Grulichová a obě dívky si sympatickým vystoupením s dobře provedenými technickými prvky vybojovaly zlato a postup na MS.

Tím však představení vimperského souboru v Náchodě neskončilo. S náčiním POM soutěžilo duo Natálie Uhříčková a Alice Grulichová, jejich výkon byl porotou ohodnocen 7. příčkou. K těmto dvěma děvčatům se připojily Nella Pflanzerová, Nela Fleišmanová, Kristýna Sedláčková, Jana Martanová a Kristýna Sovová a utkaly se v soutěži miniformací. Bodové hodnocení pětičlenné poroty přineslo skupině 5. místo a postup na MS.

Vedoucí skupiny Alžběta Rückerová věnuje svým seniorkám volný čas, nápady, energii i vlastní finanční prostředky. Věřím, že ani jednoho v tuto chvíli nelituje. Odměnou je nejen skvělý výkon jejích svěřenkyň, ale i bodové hodnocení poroty a výborné výsledky v rámci České republiky, v neposlední řadě i poděkování nás všech za reprezentaci a propagaci města Vimperk.

Jak už bylo řečeno v úvodu, mažoretková sezóna je v plném proudu. Skupiny i formace mají za sebou také finále výkonnostní třídy B ve dnech 30. 4. – 1. 5. v Opavě. Kadetky zde získaly zlatou medaili v kategorii baton Classic, v této v letošním roce nově zařazené disciplíně předvedly defilé a choreografii. Pořadí skupin se stanoví součtem bodů za výkony v obou disciplínách. Oproti kvalifikaci ve Zruči nad Sázavou byla obě soutěžní vystoupení na doporučení poroty přestavěna na klasickou pochodovou hudbu.

Velmi dobře si vedla také skupina little kadetek s hůlkou v kvalifikaci, jejich vystoupení ohodnoceno 2. místem postoupilo do finálových bojů v Karviné, stejně jako duo BAT Vanda Peková, Vilma Peková. Z důvodu nízkého věku mažoretek této skupiny, velké vzdálenosti soutěžního místa, a tudíž i vysoké finanční náročnosti se skupina little kadetek finále neúčastní.

Nejvyšší kola mažoretkové soutěže jsou ještě před námi. Již teď však můžeme říci, že děvčata výborně reprezentují svůj soubor Klapeto, domovskou školu ZŠ TGM a město Vimperk. Blahopřejeme k výsledkům, děkujeme za reprezentaci a přejeme hodně úspěchů v nejvyšších kolech. Poděkování patří také rodičům, bez jejich podpory a vstřícnosti by nemohly mažoretky ani trénovat, ani soutěžit. Děkujeme též městu Vimperk, kulturní komisi a sponzorům za jejich pomoc a podporu.

Soubor mažoretek provozuje svou zájmovou činnost v ZŠ TGM Vimperk 24 let. Oceněním jeho práce je i natáčení redaktory Silvie Dymákové pro Českou televizi, jež bude vysíláno v projektu Ivety Toušlové Gejzír. Věřím, že příznivci mažoretkového sportu si toto vysílání Gejzíru nenechají ujít.

Fotogalerii najdete zde.

Dagmar Rückerová